Étkezz okosan!

Egy barátnőm megkérdezte, mi a véleményem a paleo-étkezésről. Ahogy hallotta és olvasta Szendi Gábor oldalán, ez a fajta étkezés nem ajánlja a gabona, cukor és a tejfélék fogyasztását.
Kétségek között vergődik, hiszen ő nagyon szereti a kölest, a hajdinát és az egyéb egészségesnek tartott gabonaféléket. Fehér cukrot már régóta nem eszik, tehát ebben egyezik a véleménye és felfogása Szendiével és egyéb felfogásokkal.

Nos, az ilyen helyzetekre én mindig azt mondom: az igazság odaát van. Tény, hogy a fehér cukrot én sem ajánlom, de nem fog összedőlni a világ és az ember egészsége, ha néha napján belefut egy-egy cukros ételbe. Viszont, ha semmi orvosi ellenjavallat nincsen, illetve az egyén emésztése egészségesen működik, akkor miért ne ehetne azt, ami jól esik, csak mértékkel (és stresszmentes gondolatokkal).

paleolit_etrend_20140201_720pxAzt gondolom, hogy egy ember étkezése legyen változatos, és persze lehetőleg minél kevésbé feldolgozott, agyon kezelt vagy főzött. Tudom, nem könnyű, de térjünk vissza az adalékmentes, teljes kiőrlésű ételekre.
Ahogy már korábbi blog bejegyzéseimben is írtam, a napi többszöri, kis mennyiségű étkezés javaslom. Mellé sok folyadékot (vizet, üres gyógynövény-, gyümölcs- vagy zöldteát) igyunk. Így soha vagy csak nagyon ritkán tapasztaljuk meg az éhséget, és a test azzal hálálja meg egy idő után, hogy elfelejtkezik a raktározásról.

Ne féljünk egyetlen ételtől sem! A félelemmel sokkal többet ártunk, mintha egyszer-egyszer jólesően, boldogan megeszünk egy szelet sütit. Ha úgy döntesz, hogy mától vagy tegnaptól nem eszel fehér cukrot tartalmazó ételt, arra úgy gondoljál, hogy egy új életmódot, étkezési módot választottál. De ne kiáltsd ki a cukrot ördögnek, és ne úgy nézz egy tábla tejcsokira, hogy az méreg. Ha így gondolod, akkor az is lesz számodra.

Válassz bármilyen étkezést (paleot, hagyományost vagy vegetáriánust, stb.), azt úgy tegyed, hogy könnyedén, erőlködés és stressz nélkül tudd folytatni. Annak semmi értelme, ha közben szenvedsz.

Szóval, jókedvvel és boldogan egyél-igyál betartva a mértéket és figyelve a minőségre.