Hallottál már róla? Vagy ennek a kifejezésnek az angol megfelelőjéről: clean eating? Ha igen, nagyszerű, ha nem, akkor itt egy kis ismertető. Érdemes követni az elveit!
Mi is a tisztán étkezés?
Pontokba szedtem. Ez következik egy listában, majd plusz jelekkel saját gondolataimat teszem hozzá.
1. Lehetőleg minden étkezés alkalmával fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt. Ajánlott nyers formában.
2. A gabonaféléket elsősorban teljes formájukban (ne fehérített, agyon lepucolt) fogyasztani. pl. barnarizs, durumbúza, stb.
3. Friss tőkehúsból készült ételeket együnk. Az a legjobb, ha magunk sütjük grillen, sütőben vagy kevés olajon. Vagy főzzük.
4. Ajánlott olajos magvak mérsékelt fogyasztása is, természetesen sótlanul és pörköletlenül.
5. Ha olajat használunk, akkor lehetőleg hidegen sajtoltat válasszunk. Pl. extra szűz olívaolaj, kókuszolaj.
6. sok-sok folyadék szervezetbe juttatása naponta. Persze csakis friss víz vagy cukrozatlan, szénsavmentes italok formájában.
7. A fogyasztott ételek minél kevesebb adalékanyagot (színezék, tartósítószer, állományjavító, nátrium-glutamát, stb.) tartalmazzon.
8. A finomított szénhidrátok (elsősorban a fehér cukor) mellőzése, elhagyása az étkezésből.
+ lehetőleg gluténmentes gabonaféléket válasszunk: barnarizs, köles, hajdina. Ezzel könnyítjük a bélbolyhaink dolgát az emésztéskor.
További tanácsok:
– lehetőleg 3-4 alkalommal étkezzünk egy nap kb. 3-4 óránként. Ez azt jelenti, hogy az egy napra szánt ételmennyiséget osszuk el ennyi felé.
– legyünk tudatos vásárlók! Olvassuk el a termékekről szóló leírást a címkén: mit tartalmaznak, miből mennyi van belőlük.
Tulajdonképpen a tisztán étkezés célja, hogy az étkezésünk tudatosabbá váljon, egészségesebb ételeket fogyasszunk, s ezáltal mi magunk is egészségesebbek legyünk. És egy remek mellékhatása van. Kialakul az ideális testsúlyunk – szinte magától. És ha még sportolunk is mellé, akkor a formás test hamarosan a miénk lehet!