Cukor itt, cukor ott

Ma már sokaknak egyértelmű, hogy ha szeretnének egészségesebben élni, érdemes a (fehér) cukrot kerülniük. Ha még egészségesebb életmódot akarnak folytatni, akkor a cukorbevitelt a lehető legkevesebbre kell csökkenteniük.

Ez mind szép és jó törekvések. De tudják-e az emberek, hogy összességében egy nap mennyi szénhidrátot, cukrot (legyen az bármelyik formája, ami inzulin választ vált ki) esznek és isznak?

Úgy vettem észre, hogy nem.

Az elmúlt hetekben többször találkoztam ezzel a témával hol a környezetemben, hol az interneten. Mikor a cukorfogyasztás kerül szóba, elhangzik a mondat: alig eszünk cukrot, hiszen az x hónapja otthonra vett (barna)cukor még mindig majdnem teljesen, félig, stb. megvan.

sugar_lips_by_chuchy5-d4n3s14Rendben, remekül hangzik. A beszélgetés, a téma továbbgördül, majd kiderül, hogy közben naponta ennyi és ennyi édességet (csoki, túrórudi, stb.) vásárol a boltban és eszik meg, egy halom gyümölcsöt tol be a nap folyamán, és heti két-három alkalommal megiszik egy fél vagy több liter cukros üdítőt.

Nem beszélve a rejtett cukrokról. Ha csak pár terméknek az összetevőjét nézed meg a boltban, különösen olyanokét, amiről úgy gondolod, hogy nincs benne hozzáadott cukor, le fogsz döbbenni. Rengeteg termékhez adnak hozzá cukort, fruktózt, glükózt, és ki tudja, milyen formában édesítő szénhidrátot.

De mi a baj a gyümölcsökkel? Hiszen egészségesek! Legalábbis ezt halljuk már pólyás baba korunk óta. Nincs gond. Ha kis mennyiségben fogyasztod. Mértékkel. Ugyanis a gyümölcscukor ugyanolyan inzulinválaszt eredményez, mint a fehér, legfeljebb nem olyan hirtelen. Minél kevesebbet eszel belőlük egyszerre, annál kisebb lesz a reakció. Azaz kisebb eséllyel kezd el zsírformájában raktározódni a bevitt kalória.WP_001980

Egy szóval, ehetsz gyümölcsöt, csak nagyon mértékkel. Egy alma per nap, egy marék eper, egy-két szelet dinnye, stb.

Ha összeszámolnád a nap során bevitt összes cukrot (itt a gyümölcsöt is beleértem), magad is meglepődnél a mennyiségen. És ekkor veszti jelentőségét az otthon tárolt – nád, barna, bio és egyéb – cukor.

Tehát nem érdemes ezzel az egy kiló, otthon tárolt cukorral takarózni, mert az igazság az elfogyasztásában van.