Fontos gondolatok a kevés szénhidrátot tartalmazó étrendről

Az alacsony szénhidrát tartalmú étrend nem új keletű dolog. Nagyjából száz éve még nem volt ennyire magas az egy nap elfogyasztott ételek szénhidrát tartalma. Szerintem ez elsősorban abból adódott, hogy nem voltak ilyen könnyen elérhetőek a finom és egyéb lisztből készült, a magas cukor tartalmú és egyéb kényelmi ételek.

Szerencsére, sokan felismerik e bőség hátrányát, és rájönnek, ideje megreformálniuk, újragondolniuk az étkezésüket. Ennek nyomán, és természetesen a fogyást megcélozva kerülnek előtérbe az alacsony szénhidrátot tartalmazó étrendek. Mint például az Atkins- vagy a Dukan-diéta, a low carb, a ketogén és a paleolit étrend.

Magának a célnak, azaz, hogy alacsonyan tartsuk a napi szénhidrát bevitelünket, megvannak az egészséges eredményeik: súlycsökkenés, jobb triglicerid (vérzsír) szint, vércukor-szint csökkenés, magasabb „jó” koleszterin-szint, javul az inzulin-érzékenység, csökkenhet a vérnyomás, alacsonyabb vér-inzulinszint, és ha még sportol is az egyén, akkor kisebb az izomtömeg vesztés.

Viszont, ha hosszabb távon szeretnénk az alacsony szénhidráttartalmú étrendet folyatni, akkor meg kell ebben is találnunk az egyensúlyt.

Ugyanis vannak olyan szerveink, amelyek csak glükózzal képesek működni, és ha nem jut a szükséges mennyiséghez a szervezet, akkor a máj fehérjéből (vagy megevett, vagy izomból származó) állítja elő. Csak ez ugye külön munka a májunknak. Egy egészséges máj simán veszi az akadályt (vajon hosszabb távon is?), viszont egy leharcolt máj már kevésbé örül a plusz munkának.

rantottaMég nagyon kevés és elérhető kutatási eredmény van ezzel kapcsolatban, és egységes konklúzió sincs, viszont egyre inkább bebizonyosodik, hogy minimum 50 gramm minőségi szénhidrátot kell naponta megennünk, hogy az alap szükségletet kielégítsük. De persze, ez a mennyiség lehet több is, különösen azoknál az személyeknél, akik jelentősebb szellemi munkát végeznek.

A megfelelő, egészséges szénhidrátok megválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy a rostok lassítják, illetve gátolják a felszívódást. Ezek tulajdonképpen a zöld saláták, káposztafélék, brokkoli, karfiol, stb, amelyekből töménytelen mennyiséget meg lehet enni. De még így is kevés ahhoz, hogy elérjük a minimum grammot. Ezért érdemes keményítőben gazdag ételeket is fogyasztani. Aki paleozik, az választhatja az édesburgonyát, a nyers sütőtököt, tápiókát, amarantot, gesztenyét mint keményítő és szénhidrátforrást.

A rizs a paleosoknál nagy kérdőjel. Ehetik vagy sem? Én szoktam. De ebből is a jázmint vagy a basmatit. Nem vagyok rá érzékeny, és mindig is imádtam. Hogyan csökkenthetem a benne levő keményítő felszívódását?
A trükkje az, hogy főzéskor adjunk hozzá kevés zsiradékot (én mindig kókuszzsíron pirítom meg először, aztán adom hozzá a forró vizet), majd mikor megfőtt, hűtsük le, tároljuk a hűtőben. Majd sok zöldség mellet fogyasztom, hogy a rost tartalmukkal lassítsam a rizsben levő keményítő felszívódását.

Szóval, ha bármilyen low carb, alacsony szénhidrát étrendbe fogsz, erre mindenképpen figyelj!

Miért fontos? Mert ha túlságosan lecsökkented a szénhidrát mennyiségét, az stressz a szervezetednek, ami előbb-utóbb a kortizol szinted tartós emelkedéséhez vezet. Ami pedig az egészségedet fogja veszélyeztetni. Nem mellesleg pedig meggátol a célodban: a fogyásban. Ugyanis a magas kortizol szint a hastájéki háj megnövekedését eredményezheti.

Tehát okosan szabad bármilyen étrendet hosszabb, akár véglegesen csinálni.
Azt gondolom, hogy a kulcsszavak: mértékletesség, átgondoltság, természetesség és idénynek megfelelő.

Parse error: syntax error, unexpected 'panoramic' (T_STRING) in D:\Inetpub\webs\1938_web\www\wp-content\themes\panoramic\comments.php on line 50